Oct 22, 2020

Hoe inbraakveilig is jouw huis?

De dagen worden kouder en donkerder; de klok gaat dit weekend een uur achteruit. En dat betekent dat de populairste periode voor inbrekers is aangebroken. Want hoe donkerder en rustiger op straat, des te idealer voor een inbreker om zijn slag te slaan. Maar hoe inbraakveilig is jouw huis?

 

 

Inbraken in Nederland

Gemiddeld zijn er 178 inbraken per dag. Dat zijn 5417 inbraken per maand en 65.000 inbraken per jaar. Maar toen Nederland eerder dit jaar massaal thuiszat, kelderde het aantal inbraken met maar liefst 60%. Inbrekers werden namelijk afgeschrikt van al die thuisgebleven bewoners.


Na de versoepelingen van de maatregelen nam het aantal inbraken ook snel toe. Je moet je voorstellen dat inbrekers als het ware inkomsten zijn misgelopen al die eerdere maanden. Bovendien worden ze steeds slimmer met het selecteren van woningen en hebben allerlei trucs om uit te vinden of bewoners thuis zijn. Al gauw was het aantal inbraken bijna gelijk aan het aantal inbraken van voor de coronacrisis.


Nu de maatregelen weer strenger zijn en we dus meer thuiszitten, lijken inbrekers eieren voor hun geld te kiezen. Het inbraakpercentage nam deze maand met 30% af en de verwachting is dat de inbraakgolf dit najaar uitblijft. Het is natuurlijk moeilijker voor inbrekers om toe te slaan nu bewoners weer thuisblijven. Toch zijn de omstandigheden beter want de dagen worden korter en het wordt rustiger op straat. En dat is precies wat een inbreker nodig heeft: weinig licht en geen pottenkijkers. Bovendien blijkt uit cijfers eerder dit jaar dat, zodra de maatregelen versoepelen, het aantal inbraken ook weer toeneemt.


Beveilig je huis

Niet alleen door thuisblijvers is het moeilijker voor inbrekers om toe te slaan. Ook beter beveiligde huizen zorgen hiervoor, want tijd is de grote vijand van een inbreker. Zelfs zonder pottenkijkers wil een inbreker snel een woning in en uit. Hoe langer het duurt om in te breken, hoe groter de kans om betrapt te worden.


60% van de inbraken wordt namelijk gepleegd door zogenoemde gelegenheidsinbrekers. Zij maken dus gebruik van een voor hen voordelige situatie. Zo zal de gelegenheidsinbreker vooral aan de achterkant inbreken omdat de achterkant van een huis vaak niet goed of helemaal niet beveiligd is. Bovendien kan hij daar vaak ongezien zijn gang gaan en makkelijk vluchten.


Het is dus belangrijk je huis goed te beveiligen. Wanneer je huis goed beveiligd is, is de kans kleiner dat de gelegenheidsinbreker toe kan slaan. Aan goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk en degelijke ramen en deuren heeft de gelegenheidsinbreker namelijk een hekel.


Tekst gaat verder onder de afbeelding


Kies de juiste beveiliging

  • De basis van deurbeveiliging is een veiligheids cilinderslot om je deur mee af te sluiten.
  • Met een meerpuntssluiting is je deur beveiligd met meerdere sluitpunten verdeeld over de gehele lengte van de deur. Het installeren van een meerpuntssluiting is vaak een hele job. Vaak wordt dan ook gekozen voor een penslot als alternatief, dit is ook gelijk het meest geplaatste bijzetslot. Pensloten zijn goedkoop, maar wel een stuk minder veilig. Ga je toch voor een penslot? Dan kun je het beste kiezen voor een variant met SKG**. Als je dit bijzetslot in combinatie met een cilinder en veiligheidsrozet met SKG*** gebruikt dan wordt het slot SKG***. Deze combinatie is iets duurder, maar heeft wel een aanzienlijk voordeel op de beveiliging van je woning.
  • Het veiligheidsbeslag is een metalen plaat die het slot extra beschermd. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant wordt deze metalen plaat over een cilinderslot geplaatst waardoor je nog beter beschermd bent tegen bijvoorbeeld de populaire inbraakmethode kerntrekken.
  • Een veiligheidsscharnier is een goede manier om je deur te beveiligen. Een veiligheidsscharnier met SKG-keurmerk heeft een extra pinnetje dat voorkomt dat de deur opengebroken kan worden. Wordt de deur niet vervangen en zit er geen SKG-keurmerk op de scharnieren, dan kun je als alternatief een dievenklauwen installeren. Nieuwe scharnieren plaatsen en de deur opnieuw inhangen is namelijk een tijdrovende klus waar niet iedereen op zit te wachten.
  • Door een dievenklauw te gebruiken is het voor inbrekers moelijker om binnen te komen. Een dievenklauw zorgt er namelijk voor dat een deur of raam niet uit de sponning gewrikt kan worden. Ga je nog een dievenklauw plaatsen? Doe dit dan in de onderste helft van de deur. Op dit gedeelte kun de inbrekers het meeste kracht zetten tijdens het forceren van de deur. Dit doen ze namelijk meestal door er een keiharde trap tegenaan te geven.
  • Je kunt je raam beveiligen met een raamslot. Vaak wordt gekozen voor een raamslot met een drukkop. Lekker makkelijk, want je hebt zo geen sleutel nodig om het raam open te zetten. Maar als het makkelijk voor jou is dan is het ook makkelijk voor de inbreker. Met deze variant is het namelijk een kwestie van het raampje intikken, waarna ze zelf door middel van de drukknop het raam kunnen openen. Niet zo veilig dus! Je kunt beter kiezen voor een raamsluiting met SKG*, hier zit namelijk een slot op.
  • Je kunt een open raam vastzetten op een specifieke stand met een raamuitzetter. Het raam staat dan op een kier, maar kan niet openwaaien door de wind en ook inbrekers kunnen minder makkelijk naar binnen. Nog veiliger is een combi-uitzetter. Dat is een raamuitzetter met een slot.
  • Een kierstandhouder zorgt ervoor dat de deur niet verder open kan dan een smalle spleet. Met een kierstandhouder kan je dus wel iemand te woord staan maar houd je onbekenden buiten.

  • Natuurlijk zijn er nog veel meer producten om je huis beter te beveiligen. Check bij het aanschaffen van beveiligingsproducten wel het volgende:

  • Voldoet het product aan de voorschriften van het Politiekeurmerk Veilig Wonen?
  • Zijn de veiligheidsproducten SKG gecertificeerd?
  • Klopt het tweetal afstandsmaten van de veiligheidssloten en het veiligheidsbeslag?

  • Wat kan je verder doen?

    Ook wanneer je een goed beveiligd huis hebt, wil je inbrekers natuurlijk buiten houden. Zeker als je naar een verjaardagsfeest gaat of op vakantie bent. Daarom hebben we nog enkele tips voor je:

    1. Ramen en deuren dicht

    Een inbreker heeft niet veel tijd en een inbraak hoeft dus maar enkele minuten te duren. Doe ramen en deuren dus dicht als je het huis verlaat want anders maak je het ze wel heel makkelijk.

    2. Lichten aan

    Nu het buiten donkerder wordt, weet een inbreker dat er niemand thuis is als er in het begin van de avond geen licht brandt. Door lichten aan te laten als je weggaat of nog voordat je thuiskomt, lijkt het alsof er iemand thuis is en zorg je ervoor dat een inbreker niet ongezien zijn gang kan gaan.

    3. Deur op slot

    Doe de deur op slot, ook wanneer je maar een paar minuten weg bent. Een dichte deur is voor een handige inbreker namelijk niet altijd een obstakel. Bovendien wil een inbreker niet alleen makkelijk naar binnen maar ook makkelijk naar buiten.

    4. Laat je huis niet te netjes achter

    Wanneer je terugkomt van vakantie of een week(end) weg, wil je natuurlijk thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis. En dat is precies waar inbrekers op letten. Wek niet de indruk dat je lang weg bent door een mok op tafel te laten staan of sloffen bij de bank te laten liggen.

    5. Zet niet op social media dat je op vakantie bent

    Ook inbrekers zitten op Facebook en Instagram. Breng ze dus niet onnodig op ideeën door openlijk op social media te delen dat je op vakantie bent.

    6. Hang geen adreslabel aan je sleutelbos

    Mocht je de pech hebben dat je je sleutels kwijtraakt, is het voor inbrekers wel heel makkelijk om op bezoek te gaan als je een adreslabel aan je sleutelbos hebt hangen. Het kwijtraken van sleutels kan de beste overkomen, maar zorg ervoor dat het onduidelijk is tot welk huis de sleutels toegang geven.