Jun 25, 2019

TNO stofvrij werken

Dat stofvrij werken belangrijk is, weten we. Maar, waarom en hoe precies is bij velen niet echt bekend. TNO heeft daarom een speciaal keurmerk ontwikkeld, wat aanduidt wanneer een stofzuiger op een bouwplaats verplicht is.


Dit keurmerk is ontwikkeld om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen (zoals inadembare stof van kwarts en hardhout) op de werkplaats zo veel mogelijk te minimaliseren. Bij juist gebruik van bouwstofzuigers zou de blootstelling aan stof bij houtbewerking met 1400x verminderd kunnen worden. Bij de bewerking van beton-kalkzandsteen is deze vermindering zelfs meer dan 8000x. TNO strijdt er dan ook voor dat het werken met stofzuigers verplicht wordt voor alle werkzaamheden in de bouw.

Op de website van TNO is terug te vinden hoe lang het verantwoord is om achtereenvolgend te werken met een specifiek type machine.



In ons assortiment hebben wij diverse stofzuigers van Festool, die voldoen aan dit TNO-keurmerk. Deze stofzuigers zijn te herkennen aan een stofklasse keurmerk. De Festool stofzuigers in ons assortiment zijn van stofklasse L. Dit houdt in dat zij 99% van de schadelijke stoffen uit de werkruimtes filteren. In combinatie met Festool machines is dit de perfecte keuze om verantwoord te werk te gaan.

Toelating constructiewijze Afscheidingspercentage filtersysteem Geschiktheid
Stofklasse L1) > 99 % Schadelijke stoffen met grenswaarden3) > 1 mg/m3 Voor eenvoudige en ongevaarlijke stoffen, bijv. huisstof, aarde en kalk.
Stofklasse M1) > 99,9 % Schadelijke stoffen met grenswaarden3) > 0,1 mg/m3 Voor alle houtstoffen en stoffen van plamuur, vulmaterialen, lak, gips, cement, beton, tegellijm en verven zoals latex- en olieverven of kwartshoudende materialen zoals zand en kiezelsteen.
Stofklasse H1) > 99,995 % Schadelijke stoffen met grenswaarden3) > 0,1 mg/m3 Voor kanker- en ziekteverwekkende stoffen, bijv. asbest en schimmel.
Stofafzuiger constructiewijze B222) afhankelijk van de stofklasse Brandbare stoffen van explosieklasse ST1, ST2 en ST3 in zone 22 Schadelijke en droge, brandbare stoffen zoals aluminium of carbon.

1) Bron: EN 60335-2-69 en IEC 60335-2-69 Annex AA
2) Bron: EN 60335-2-69 en IEC 60335-2-69 Annex CC
3) Voor de grenswaarden dienen de geldende nationale voorschriften in acht te worden genomen, bijv. in Duitsland de TRGS 900.  Hierbij vervangen de AGW sinds begin 2012 de MAK- en TRK-waarden.


Meer weten over TNO en stofvrij werken? Bezoek de websites van TNO en Festool.
http://www.stofvrijwerken.tno.nl/
https://www.festool.nl/stofvrij/