Werkschoenen uit de S1 klasse hebben een veiligheidsneus en antistatische eigenschappen, en zijn alleen geschikt voor werken in een droge omgeving. Schoenen met de S1P-klasse zijn hetzelfde als S1, maar met extra antiperforatiezolen. Dit zijn zolen met een extra laag die beschermt tegen scherpe voorwerpen zoals spijkers en nagels.
Bekijk alle S1 werkschoenenWerkschoenen uit deze klasse zijn hetzelfde als de S1 klasse, maar deze veiligheidsschoenen hebben een verbeterde weerstand tegen water en zijn daardoor ook geschikt voor buiten.
Bekijk alle S2 werkschoenenWerkschoenen uit deze klasse zijn een combinatie van S1 en S1P. Ze zijn waterbestendig en hebben een veiligheidsneus en -zool. Ook hebben ze dus een beschermende tussenzool die beschermt tegen scherpe objecten. Veiligheidsklasse S3 is de meest verkochte werkschoen.
Bekijk alle S3 werkschoenenDe S4 en S5 zijn veiligheidsklassen binnen de werk- en veiligheidslaarzen. Dit type laars is gemaakt van PU, rubber of kunststof en zijn daardoor waterdicht. Ook zijn ze voorzien van composiet of een stalen veiligheidsneus.
Bekijk alle S4 werklaarzenWerklaarzen uit deze klasse zijn het meest veilig binnen de veiligheidslaarzen. Ze zijn in de basis hetzelfde als de S4 werklaarzen, maar de S5 werklaarzen hebben ook een tussenzool voor extra bescherming tegen scherpe voorwerpen en een antislip profiel.
Bekijk alle S5 werklaarzenVeiligheidsschoenen in de S7 categorie zijn van alle gemakken en beschermingen voorzien. Ze hebben alle beschermingen van de vorige categorieën, plus een langere waterbestendigheid en een geprofileerde loopzool, die onder andere je grip verbetert op slippende ondergronden.
Bekijk alle S7 werkschoenenSB staat voor Safe Base en betekent dat de schoenen vrijwel altijd zijn voorzien van een veiligheidsneus en een schokdempende hak. Deze term zie je vaak bij werkschoenen.
Het belangrijkste verschil zit hem in de sterkte. Een stalen neus is van nature sterker dan een van composiet. Daardoor zijn stalen neuzen vaak dunner dan die van andere materialen. Daardoor zie je staal vaak terug in de nettere werkschoenen.
Een nadeel van stalen neuzen is dat ze relatief zwaarder zijn dan die van composiet. Daardoor zitten ze vaak minder comfortabel. Als laatste zijn schoenen met stalen neuzen minder geschikt om te werken met en rondom metaaldetectors.
Er zijn drie verschillende codes voor zolen:
PU / PU: Deze zool bestaat uit een zacht en een hard deel, waardoor je een schokdempend effect krijgt. Geschikt voor werken in de lichtere industrie vanwege zijn olie- en zuurbestendige eigenschappen. Hittebestendig tot 100 graden Celsius.
PU / TPU: Gemaakt met een nog betere slijtvaste laag dan de PU zolen. Geschikt voor zowel binnen als buiten en de zwaardere industrie. Ook olie- en zuurbestendig en hittebestendig tot 110 graden Celsius.
PU / Rubber: Dit type zool is hittebestendig tot 300 graden Celsius en heeft een betere demping dan andere zolen. Wel is dit type zool zwaarder, waardoor het minder loopcomfort heeft.
Een gemiddelde werkschoen gaat ongeveer een jaar mee op basis van 40 uur per week. Tegen die tijd is het profiel onder de schoenen grotendeels versleten en is de demping minder geworden. Mocht je speciale inlegzolen hebben, dan moet je die om het halfjaar vervangen.
Kruipneus (ook wel overneus genoemd) is een term voor als de zool doorloopt tot over de punt van je schoen. Zo slijt de neus veel minder snel als je veel op je knieën werkt. Ook is de punt hierdoor flexibeler. Daarom is dit type populair bij bijvoorbeeld stratenmakers.