Je hebt verschillende sproeisystemen op de markt. De meest voorkomende zijn: Sproeistatieven zijn driepotige statieven waar je een (klepel)sproeier op aansluit. Hierdoor wordt het water vanaf een hoge plek gelijk verdeeld over je tuin. Sproeistatieven zijn vooral geschikt voor grote tuinen, aangezien je er sproeiers met een groot bereik op kunt zetten, zoals een sectorsproeier. De meeste sectorsproeiers hebben een maximaal sproeibereik van 650 m2. Een sectorsproeier kan je zo instellen dat je alleen een bepaald gebied besproeit. Gazonsproeiers zijn onder te verdelen in zwenksproeiers en gazonsproeiers voor in de grond. Zwenksproeiers zijn een uitstekende optie als je voor langere tijd je tuin gelijkmatig wilt sproeien. Zwenksproeiers bestrijken meestal een oppervlakte van 6 à 10 meter. Gazonsproeiers voor in de grond zijn praktisch gelijk aan de statieven, maar dan minder hoog en met een minder bereik, namelijk maximaal 500 m2.
Bekijk alle sproeisystemenTuinslangen zijn meestal geschikt voor middelgrote tuinen met een oppervlakte van ongeveer 50 tot 250 m2. Let op de lengte: zorg dat de slang iets langer is dan de lengte van je tuin. Een tuinslang is nooit helemaal recht en krult altijd wat op. Het materiaal van de slang is ook belangrijk. Een tuinslang kan gemaakt zijn van: Vinyl: een tuinslang van vinyl is vaak goedkoper en lichter in gewicht dan een van rubber. Hierdoor kunnen ze ook sneller barsten en knikken. Rubber: een rubberen tuinslang is duurzamer en sterker dan vinyl. Daardoor gaan ze langer mee. Met gaas versterkt: Dit soort tuinslangen zijn bestand tegen extra grove ondergronden en scherpe voorwerpen zoals stenen of rozenstruiken. Ze zijn dus extra sterk en zijn ook geschikt voor zeer hoge druk.
Bekijk alle tuinslangenEen sproeikop heeft vaak verschillende standen om je tuin optimaal te kunnen besproeien. Afhankelijk van welke sproeikop je gebruikt, Er zijn over het algemeen vier sproeistanden, afhankelijk van welke kop je gebruikt: Regenstand: bedoeld voor struiken, planten en plantenbedden Vlakke straal: geeft een zachte, enkele straal af die bedoeld is voor het vullen van emmers en gieters Nevelstand: zachte, hele fijne waterdruppels die perfect zijn voor tere planten en bloembakken Jetstraal: een harde, enkele straal waar je je tuinpad of -gereedschap mee schoon kan maken
Bekijk alle sproeikoppenEen besproeiingspomp is een zelfaanzuigende pomp die je gebruikt voor het sproeien van de tuin, water verpompen of het verhogen van de waterdruk in je huis. Voor het sproeien van je tuin kun je water uit de regenton, sloot of gewoon leidingwater gebruiken. Sluit de aanzuigslang aan op de pomp, waarna je de slang of de pomp in het water doet, afhankelijk van het type. Let hierbij goed op de maximale aanzuighoogte van de pomp, oftewel tot hoe hoog het apparaat het water kan pompen. Sluit daarna de tuinslang aan het andere aansluitstuk. Zet de pomp aan en je kan beginnen met je tuin te sproeien! Wil je een besproeiingspomp kopen en sproei je met een handsproeier? Kijk dan goed of de pomp automatisch werkt. Een automatische pomp stopt met pompen zodra je niet meer sproeit.
Bekijk alle besproeiingspompenBesproei je tuin in de avonduren als het overdag warm is en de zon schijnt. Je planten kunnen namelijk verbranden als er water op de bladeren ligt. De warme druppels werken dan als een soort vergrootglas.
Op een goede zonnige dag met temperaturen rond de 25 graden heb je ongeveer 10 à 12 liter water per vierkante meter tuin. Dit houdt in dat je ongeveer 4 à 5 uur per week moet sproeien.
Gebruik een kraanstuk. De drie meest voorkomende maten van een buitenkraan zijn:
Heel handig; er zijn kraanstukken die aangesloten kunnen worden op alle drie de maten. Ook zijn er zogeheten 2- en 3-weg stukken. Hier kun je twee of zelfs drie tuinslangen tegelijk op aansluiten.
Ja, dat kan. De meeste maten zijn universeel en niet specifiek voor één merk.
Ja, dat kan. Je tuinslang kan je gewoon aansluiten op een dompelpomp. Let er alleen op dat er niet te veel vuil in het water zit waar de tuinslang mee verstopt kan raken.