De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Dit type melder gaat af wanneer er te veel rookontwikkeling is in een ruimte. Door middel van infrarood kan een gevoelige cel in de rookmelder ontdekken of rook de baan van het infrarode licht blokkeert. Zodra dit het geval is, gaat de rookmelder af.
Bekijk alle rookmeldersKoolmonoxide is een gevaarlijk en reukloos gas dat kan ontstaan door niet volledige verbranding van olie, hout, gas of kolen. Dit gas kan in de lucht al vanaf hele kleine hoeveelheden gevaarlijk zijn. Lees onderaan deze pagina meer over wanneer dit gas gevaarlijk is. Zodra een speciaal soort gel in de sensor een hogere hoeveelheid koolmonoxide dan normaal opmerkt, ontstaat er een chemische reactie. Door deze reactie gaat het alarm af. Koolmonoxidemelders zijn in tegenstelling tot rookmelders niet verplicht.
Bekijk alle koolmonoxidemeldersDe hittemelder gaat niet af bij rookontwikkeling, maar detecteert een te hoge of sterk stijgende temperatuur in de ruimte. Houd er goed rekening mee dat een hittemelder later afgaat dan een rookmelder. Dit komt doordat hitte later te herkennen is dan rook.
Bekijk alle hittemeldersCombinatiemelders kunnen zowel rook als koolmonoxide herkennen. Je kan een combinatiemelder gewoon in een ruimte plaatsen waar bijvoorbeeld je CV-ketel of open haard hangt. Plaats de melder op dezelfde hoogte als je een normale rookmelder zou hangen.
Bekijk alle combinatiemeldersEen rookmelder gaat maximaal 10 jaar mee. Daarna moet je de melder echt helemaal vervangen. Alleen zo kun je de kwaliteit van de sensor garanderen. De sensor van de rookmelder wordt dan onnauwkeurig en daardoor kan het niet meer op tijd rook detecteren.
De duur van de garantie hangt af van het type en de prijs. Meestal geldt: hoe duurder de melder, hoe langer de garantie. De meeste rookmelders hebben echter een garantie van 4 tot 6 jaar.
Goedgekeurde rookmelders hebben het Europese keurmerk NEN-EN 14604. Hierdoor weet je zeker dat het product voldoet aan de technische eisen voor rookmelders in woningen. De rookmelders in ons assortiment hebben dit NEN-EN 14604 keurmerk. Dat betekent dat deze melders voldoen aan de hoge Europese kwaliteitseisen met betrekking tot productinformatie, duurzaamheid, onderhoud en milieuaspecten.
Koolmonoxide wordt gemeten in ppm (parts per million). Als er tussen de zestig en negentig minuten 50 ppm koolmonoxide in de lucht is, moet het alarm van een melder volgens de Europese norm (EN5029) afgaan. Er kunnen zich echter al gezondheidsklachten vormen vanaf 10 ppm. Daarom is het sterk aanbevolen om ook een koolmonoxidemelder op te hangen.