Jun 13, 2022

Rookmelders zijn verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 moeten in alle woningen in Nederland verplicht rookmelders hangen. Deze regel geldt al langer voor nieuwbouwhuizen, maar vanaf 1 juli moeten ook alle overige huiseigenaren hieraan voldoen.

Je verdiepen in rookmelders is wellicht niet je favoriete klus, maar deze regel is er niet voor niets. Bij brand vallen namelijk de meeste slachtoffers door het inademen van rook. De rookmelders redden dus echt levens! Maar, waar moet je eigenlijk rekening mee houden als het gaat om rookmelders? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Tip: Wil je vandaag nog rookmelders plaatsen? Kies voor Click & Collect en haal deze levensredders over 10 minuten al op in een Toolstation-vestiging bij jou in de buurt.

Op alle verdiepingen

In de regelgeving staat dat alle bouwlagen van een woning voorzien moeten zijn van een rookmelder. Ook moeten volgens diezelfde regelgeving alle vluchtroutes zoals een hal of overloop een rookmelder hebben. Als je slaapt werkt je reukvermogen niet. Gelukkig laat je gehoor je niet in de steek. Als er dus tijdens je slaap brand uitbreekt ergens in huis dan ben je aangewezen op de irritante, maar levensreddende, piep van de rookmelders.

In ruimtes waar verhoogd risico is

Naast dat de rookmelders verplicht in de gang of overloop moeten hangen, adviseert de brandweer ook om melders op te hangen in alle slaapkamers. Daarnaast heb je in de woonkamer, wasruimte en keuken plekken meer kans op het ontstaan van brand. In ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer of keuken werkt een rookmelder minder goed. Ze hebben namelijk een sensor die rookvorming detecteert en herkennen dus geen verschil tussen rook en stoom. In de badkamer en keuken is daarom een hittemelder beter geschikt. Deze melders registreren temperatuurstijging in plaats van rook.

Op een goede plek

Houd bij het ophangen rekening met het volgende:

  • Een rookmelder moet aan het plafond en bij voorkeur in het midden van de ruimte worden geplaatst.
  • Houd rekening met de maximale bewakingsoppervlakte van 80 m2 per melder.
  • Er moet altijd binnen 6-7 meter vanaf een willekeurig punt op het plafond een rookmelder hangen. Als de ruimte niet breder is dan 3 meter dan mag dit 7,5 meter zijn.
  • De afstand tussen de rookmelder en de wand/hoek moet minimaal 50 cm zijn.
  • Als aan het plafond obstakels (zoals balken) bevestigd zijn die meer dan 15 cm onder het plafond uitsteken dan moeten deze obstakels als wanden worden beschouwd.
  • Tip

    Ooit midden in de nacht gek gemaakt door een irritant piepende rookmelder zonder dat er brand was? Een van je rookmelders heeft een bijna lege batterij, maar het is verrassend moeilijk om te bepalen welke precies piept. In plaats van proberen te achterhalen welke rookmelder de lege batterij heeft, kun je beter de batterijen van alle rookmelders tegelijk vervangen. Plak ook gelijk een stukje tape op de achterkant van de rookmelder en schrijf daarop de datum waarop je hem geïnstalleerd hebt. Vervang hem 10 jaar na die datum. Als je een rookmelder hebt die alleen op batterijen werkt is het ook aan te raden erbij te schrijven wanneer je de batterijen hebt vervangen. Dit scheelt een hoop frustratie!

    Bovenstaande prijzen zijn geldig t/m 30 augustus 2022