Tuin besproeien advies

Tuin besproeien advies

Alles over het besproeien van je tuin

Het hebben van een mooie tuin kost onderhoud. Het sproeien is een belangrijk onderdeel daarvan. Maar welke manier is het beste voor mij? Dat is mede afhankelijk van de grootte van je tuin en welke planten en struiken je hebt staan.

Er bestaan allerlei manieren om de bewatering van je tuin goed te regelen. Zo zijn er verschillende soorten sproeisystemen, tuinslangen en sproeikoppen. Al die manieren om je tuin te besproeien kunnen best verwarrend zijn.

Lees daarom snel verder om te kijken welke manier het beste bij jouw tuin past!

Hoe besproei ik mijn tuin het best?

Gazonsproeier
Tuinslangen
Pistoolbroes
Besproeiingspomp

Pro tips

Twee tuinslangen aan elkaar koppelen

Om twee tuinslangen met elkaar te verbinden heb je twee dingen nodig: een koppelstuk en een nieuwe tuinslang met dezelfde diameter als je huidige.


Meet de diameter van je huidige tuinslang op. Koop een koppelstuk voor die maat waarop aan beide kanten een tuinslang aangesloten kan worden.


Koppel de twee slangen aan elkaar, zet de kraan aan en je kan weer door!

Voorkoming van schimmel

Probeer voor zover mogelijk bij bepaalde pot- en perkplanten, fruitbomen en rozenstruiken alleen de grond te besproeien.


De bladeren van deze soorten zijn gevoelig voor schimmelvorming. Dit kan je plant uiteindelijk zwaar aantasten. Deze techniek wordt ook wel ‘bevloeien’ genoemd.

Opbergen van je tuinslang

Tuinslangen zijn heel handig, maar je wil ze ook niet los laten slingeren in je tuin of schuur als je klaar bent. Gebruik daarom een opbergsysteem, zoals een wandslangenbox of een slangenwagen. Deze systemen worden vaak al geleverd met de slang zelf.


Een wandslangenbox bevestig je aan de muur. Sommige modellen kunnen ook 180 graden draaien voor maximale vrijheid.

Een slangenwagen is een klein karretje waar je de slang in kan oprollen. Bewaar de slang en het karretje in de winter altijd binnen. Dit voorkomt beschadiging door vorst en kou.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer moet ik mijn tuin besproeien?

  Besproei je tuin in de avonduren als het overdag warm is en de zon schijnt. Je planten kunnen namelijk verbranden als er water op de bladeren ligt. De warme druppels werken dan als een soort vergrootglas.

 • Hoe lang moet ik mijn tuin besproeien?

  Op een goede zonnige dag met temperaturen rond de 25 graden heb je ongeveer 10 à 12 liter water per vierkante meter tuin. Dit houdt in dat je ongeveer 4 à 5 uur per week moet sproeien.

 • Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op mijn buitenkraan?

  Gebruik een kraanstuk. De drie meest voorkomende maten van een buitenkraan zijn:

  – 21 mm (G 1/2″)
  – 26,5 mm (G 3/4″)
  – 33,3 mm (G 1″)

  Heel handig; er zijn kraanstukken die aangesloten kunnen worden op alle drie de maten. Ook zijn er zogeheten 2- en 3-weg stukken. Hier kun je twee of zelfs drie tuinslangen tegelijk op aansluiten.

 • Kan ik aansluitingen van verschillende merken samen gebruiken?

  Ja, dat kan. De meeste maten zijn universeel en niet specifiek voor één merk.

 • Kan ik ook een dompelpomp gebruiken voor het besproeien van mijn tuin?

  Ja, dat kan. Je tuinslang kan je gewoon aansluiten op een dompelpomp. Let er alleen op dat er niet te veel vuil in het water zit waar de tuinslang mee verstopt kan raken.