Steeksleutel advies

Steeksleutel

Alles over steeksleutels

Steeksleutels zijn handige gereedschappen om bouten en moeren los of vast te draaien. Maar hoe weet je welke steeksleutels je nodig hebt? Bouten en moeren verschillen in grootte en breedte, en steeksleutels zijn daarom ook verkrijgbaar in allerlei maten.

Steeksleutels hebben een vijfhoekige bek. Doordat de bek niet recht aan de steel staat, kan de moer niet van de sleutel afglijden. Hierdoor heb je veel grip op de moer of bout. Bij het aandraaien heeft hij twee drukpunten.

Je kunt ook kiezen voor een ringsteeksleutel, met aan de ene kant de gesloten ringsleutel en de andere kant de steeksleutel.


Pro tips

Welke sleutelmaat heb je nodig bij welke maat van moeren en bouten?

De steeksleutel maat die je nodig hebt, hangt af van de maat van je bout. De afmetingen van bouten houden verband met de diameter van de schroefdraad. De maat van de sleutel is gebaseerd op de grootte van de kop van de bout. Wanneer de sleutel groter is dan de kop van de bout, kan hij niet genoeg druk uitoefenen en kan hij losschieten bij het draaien.


Om te bepalen welke steeksleutel je moet gebruiken, hebben wij een handige moer maten tabel gemaakt van de meest voorkomende maten. Zo zie je in dit handige overzicht direct welke steeksleutel je nodig hebt voor je bouten en moeren.


Schroeven en bouten zijn vrijwel altijd metrisch. Er is dan een letter M in de kop gegraveerd. Het opmeten van deze bouten en moeren is eenvoudig:
metrics m maten
Met een schuifmaat meet je zo nauwkeurig mogelijk de binnen- en buitendiameter van de schroefdraad.
Een verzonken schroef, waarbij de kop in het materiaal verdwijnt, meet je over de hele lengte.
Overige schroeven meet je vanaf de kop.
Wanneer je vaak bouten en moeren van verschillende afmetingen moet los- of vastdraaien dan is het handig om te kiezen voor verschillende maten steeksleutels. Wil je niet misgrijpen naar de juiste maat sleutel, dan is een steeksleutelset een goede optie.


Waar moet je op letten bij het kopen van een steeksleutel?

Materiaal. De sleutel moet sterk zijn en goed in de hand liggen. Vaak zijn steeksleutels gemaakt van extra hard staal.

Soft grip. Niet noodzakelijk, maar een rubberen handgreep biedt wel comfort wanneer je langere tijd achter elkaar moet sleutelen.

Maataanduiding. De maat is meestal goed zichtbaar gegraveerd in de steeksleutel. Let hierbij op dat je niet toevallig een sleutel met Engelse maten (inches) hebt. Dan is de kans groter dat deze niet past op bouten en moeren in Nederland, omdat in Amerika en Engeland andere maten worden gebruikt.

Opbergen van je steeksleutel

De steeksleutel of de set kan je natuurlijk los in je gereedschapskist stoppen of aan een muur hangen. Soms is dat handig, wanneer je bijvoorbeeld op een vaste plek bezig bent of op pad bent en slechts één of twee steeksleutels nodig hebt.

Je kunt de sleutels ook in een kunststof houder, etui of koffer leggen. Door je sleutels en overig sleutelgereedschap overzichtelijk bij elkaar op te bergen, hoef je je niet af te vragen welke steeksleutel waar ligt. Dat scheelt je een hoop zoektijd.Veelgestelde vragen

  • Hoe duur is een steeksleutel?

    Afhankelijk van het formaat kost een steeksleutel ergens tussen de 6 en 20 euro.

  • Wat is het verschil tussen metrische en Engelse maten?

    In Nederland gebruiken we metrische maten. In Amerika en Engeland gebruiken ze inches als standaardmaat bij steeksleutels. Eén inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Als je steeksleutel net niet past, zou het dus goed kunnen dat je te maken hebt met een Engelse bout of moer.