Purschuim advies

Purschuim advies

Alles wat je moet weten over purschuim

Welk purschuim moet je gebruiken om grotere kieren, scheuren of gaten in een woning of bedrijfspand te dichten? Wij helpen je graag op weg door uit te leggen welke soorten purschuim er zijn, voor welke klussen je het gebruikt, of purschuim waterdicht is en hoe snel het uithardt.

Pur (polyurethaan) bestaat uit polyol en isocyanaat. Na het mengen ontstaat een chemische reactie die uithardt. Dat heet purschuim. Purschuim is verkrijgbaar van verschillende professionele merken. Elk merk heeft zijn eigen specificaties, zodat je voor elke isolatieklus het juiste purschuim gebruikt.

Wij hebben het allemaal voor jou op een rijtje gezet.

Welke soorten purschuim zijn er?

Standaard purschuim
Elastisch purschuim
Brandwerend purschuim
Lijmschuim

Pro tips

Houten vloeren niet isoleren met purschuim

Isoleer een ruimte onder je houten vloer niet met purschuim. Purschuim heeft namelijk een gesloten celstructuur, wat ervoor zorgt dat het hout niet kan ademen. Hierdoor kan vocht zich ophopen en ontstaat sneller houtrot.


Wil je toch een spuitisolatie gebruiken voor onder je houten vloer? Gebruik dan bijvoorbeeld icynene schuim. Dit heeft een open celstructuur waardoor de vloer beter kan ademen.

Laag voor laag

Wil je een grote ruimte opvullen met purschuim? Breng het dan laag voor laag aan. Wacht tot de eerste laag droog is voordat je de volgende aanbrengt.


Ventileer tijdens het aanbrengen

Ventileer de ruimte en het gebouw altijd goed. Er komt namelijk een chemische lucht vrij tijdens het aanbrengen van purschuim. Deze lucht zal na één of twee dagen verdwenen zijn.



Veelgestelde vragen

  • Kan mijn muur nog genoeg ‘ademen’ na isoleren met purschuim?

    Ja, dat is geen probleem. Muren nemen over het algemeen 2% van de totale ventilatie van waterdamp binnenshuis voor hun rekening. De andere 98% wordt door (open) ramen en deuren, afzuigkappen en ventilatieroosters afgevoerd. Het kleine percentage dat door de muren gaat is makkelijk op te vangen.

  • Waar staan de ‘lambda-waarde’ en ‘R-waarde’ voor?

    Twee ingewikkelde termen die je tegen kan komen bij het spuiten van purschuim. De lambda-waarde is een getal dat aangeeft hoe goed een isolatiemateriaal de warmte geleidt. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/mK, oftewel Watt per meter in Kelvin. Een lage lambda-waarde is dus beter voor isolatie, want dan gaat er weinig warmte verloren.

    De R-waarde geeft aan wat het isolerend vermogen is van een laag purschuim. Hier geldt, hoe hoger het getal, hoe hoger de weerstand is en hoe beter het isoleert. Deze waarde wordt uitgedrukt in m² K/W.

  • Wat zijn de specifieke voordelen van isoleren met purschuim?

    Purschuim is gemaakt van polyurethaan. Deze stof wordt geurloos na een paar uur en krimpt en verzakt het niet als het hard is geworden. Ook kan het niet gaan rotten en schimmelen. Een laatste voordeel is dat ongedierte zoals muizen en ratten er geen tunnels in graven.

  • Kan ik isoleren met purschuim als ik vloerverwarming heb?

    Ja, dat kan. Purschuim en vloerverwarming gaan hand in hand. Het purschuim zorgt ervoor dat de vloerverwarming alleen de vloer erboven verwarmt, plus het purschuim kan tegen de warmte en blijft dus vormvast.