VDE gereedschappen advies

VDE

Het geheim van goed VDE-gereedschap

Veilig gereedschap is van groot belang, of je nu een (serieuze) doe-het-zelver of een professionele vakman bent. Als het erop aankomt, wordt er bij het uitzoeken van nieuw gereedschap vaak alleen gekeken naar prestaties.

Gereedschap kan qua uiterlijk onwijs op elkaar lijken, het verschil zit vaak in de mate van veiligheid voor de verschillende soorten klussen. Hoe weet je nu of je het juiste veilige gereedschap in je handen hebt? Wij leggen het je uit!


Wat is VDE gereedschap?

VDE-gereedschap biedt bescherming tegen elektrische schokken tot wel 1.000V.

VDE is de afkorting van “Verein Deutsche Elektriker”. De VDE Testing and Certification Institute houdt zich bezig met het testen en beoordelen van elektrische apparaten, onderdelen en systemen. Als uit de test blijkt dat een bepaald soort gereedschap bij hoge voltages tot 1000V gebruikt kan worden, krijgt het een VDE-keurmerk. Dit keurmerk ziet er zo uit:


Pro tips

Hoe weet ik of mijn gereedschap geïsoleerd is?

Tegenwoordig bevat veel handgereedschap een rubberen coating over het handvat (of handvaten). Dit betekent niet dat het geïsoleerd gereedschap is en niet per se geschikt is voor elektrische werkzaamheden. De rubberen coating om regulier handgereedschap is voor de grip. Het biedt dan ook geen bescherming tegen elektriciteit.


Het is algemeen bekend dat rubber geen geleider is van elektriciteit. Je zou dan ook denken dat de rubberen laag om het handgereedschap bescherming biedt. Helaas is dit niet zo. Deze rubberen laag is simpelweg niet dik genoeg en heeft niet de benodigde eigenschap om de juiste bescherming te bieden.


Oude techniek
Het kan zijn dat jouw VDE-gereedschap er net iets anders uitziet dan wat je nu in de winkel ziet liggen. Dan heb je mogelijk een wat ouder model in handen. Tot een aantal jaar geleden kregen de handvaten van VDE-gereedschap namelijk 2 lagen, omdat het toen nog niet mogelijk was om twee-component handvaten te produceren. Deze oude techniek is erg kostbaar omdat het bestaat uit meerdere lagen plastic en rubber. De basislaag is vaak gemaakt van plastic en heeft vaak een lichtere kleur dan de buitenste rubberen laag. Het plastic biedt bescherming tegen slijtage. Het kleinste gaatje of scheurtje in de buitenste rubberen laag kan je hand en vingers al blootstellen aan het metaal waardoor je in contact kan komen met elektriciteit. De onderliggende harde plastic laag zorgt dat dit niet gebeurt. Zodra de lichtere kleur van deze laag te zien is, deze is meestal geel, biedt dit gereedschap geen bescherming meer. Je zal het gereedschap in dit geval dus gelijk moeten vervangen.


Nieuwe techniek
Tegenwoordig zijn de handvaten van VDE-gereedschappen voorzien van 1 laag. Deze laag bestaat uit twee-componenten handvaten. Deze nieuwe techniek is veel goedkoper dan de oude, waardoor deze gereedschappen de laatste jaren veel goedkoper zijn geworden. Ook is de kans op schade klein in vergelijking met de oude techniek.

Waar moet ik verder nog rekening mee houden?

Nu je weet hoe het wordt gemaakt en waarom je VDE-gereedschap moet gebruiken, kan je veilig aan de slag. Maar wat moet je nog meer in gedachten houden als je VDE-gereedschap nodig hebt?


Controleer de grip
Kies gereedschap dat goed grip biedt. Hiermee voorkom je dat het gereedschap uit je handen glipt met als gevolg mogelijk risico dat je je verwondt.

Vergelijk de garantie
VDE-gereedschap is vaak niet het goedkoopste gereedschap, daarnaast moet het ook kwalitatief goed zijn. Toolstation biedt standaard op alle gereedschappen 1 jaar garantie, maar sommige merken bieden zelf nog extra garantie. Check dan ook goed de garantie als je een aankoop wilt doen en onthoud… goede merken als Wiha, Knipex en Draper bieden levenslange garantie.