Rookmelder advies

Rookmelder advies

Alles over rookmelders

Een rookmelder is sinds 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping van bestaande bouw en nieuwbouw in Nederland. Wil je weten welke rookmelder je moet kopen om een woning of gebouw brandveilig te maken? Op deze adviespagina leggen wij je uit welk type rookmelder je moet hebben, hoe een rookmelder werkt en hoe lang een rookmelder meegaat.

Een nieuwe rookmelder koop je natuurlijk bij Toolstation. Hier ben je ervan verzekerd dat elke rookmelder voldoet aan het Europese keurmerk NEN-EN 14604. Zo ben je er zeker van dat je rookmelder voldoet aan de Europese kwaliteitseisen voor onderhoud en duurzaamheid.

Soorten alarmsystemen

Rookmelders
Koolmonoxidemelder
Hittemelder
Combinatiemelders

Pro tips

Bevestigen en plaatsen van de rookmelder

Het bevestigen van een rookmelder kan op verschillende manieren. Voor de meeste rookmelders geldt dat je ze op kunt hangen met een universele montage kit. Dit is een magnetisch plaatje waar de rookmelder aan kan hangen tegen het plafond. Zo hoef je niet te boren of schroeven.


Bevestig de optische rookmelder aan het plafond, op minimaal een halve meter van de muur of een hoek en op minstens 30 centimeter afstand van een lichtbron, ventilatieopening, een tochtige plek of warmtebron. Voor schuine zolders geldt een afstand van 90 centimeter vanaf de nok. In badkamers plaats je geen rookmelder, omdat hier te veel vocht en stoom aanwezig is.


Test de batterij

De meeste rookmelders hebben een testknop. Hiermee kun je testen of het geluid het doet dat de melder laat horen wanneer de batterij bijna leeg is. Zo weet je ook hoe het geluid klinkt en wat voor functie het heeft.


Vervangen van de batterij

Het vervangen van de batterij in een rookmelder is uitermate belangrijk en kan levensreddend zijn. Een rook- of koolmonoxidemelder gaat piepen wanneer de batterij bijna leeg is. Het verschilt per batterij na hoelang je hem moet vervangen. Een 9V-batterij moet je om het jaar vervangen, AA-batterijen gaan 2 à 3 jaar mee en lithiumbatterijen zijn zo’n tien jaar werkzaam. Kijk in de handleiding hoe je de batterij in je rookmelder kan vervangen.


Tip: schrijf de datum van de installatie van een nieuwe batterij op een papiertje en plak deze ergens op of naast de rookmelder. Zo weet je altijd wanneer de batterij vervangen moet worden.

Koppelen van rookmelders

Bepaalde rookmelders kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Dit heeft als voordeel dat ze allemaal af gaan als er één rook of hitte detecteert. Vaak kunnen alleen melders van hetzelfde type merk en model aan elkaar gekoppeld worden. Dit gebeurt vrijwel altijd draadloos, namelijk via een app of radiofrequentie.


Kijk goed of jouw (nieuwe) rookmelders gekoppeld kunnen worden. Dit staat vaak op de verpakking of in de handleiding.

Onze topmerken

Veelgestelde vragen

  • Hoelang gaat een rookmelder mee?

    Een rookmelder gaat maximaal 10 jaar mee. Daarna moet je de melder echt helemaal vervangen. Alleen zo kun je de kwaliteit van de sensor garanderen. De sensor van de rookmelder wordt dan onnauwkeurig en daardoor kan het niet meer op tijd rook detecteren.

  • Hoelang is de garantie op rook- en koolmonoxidemelders?

    De duur van de garantie hangt af van het type en de prijs. Meestal geldt: hoe duurder de melder, hoe langer de garantie. De meeste rookmelders hebben echter een garantie van 4 tot 6 jaar.

  • Waar kan ik goedgekeurde rookmelders aan herkennen?

    Goedgekeurde rookmelders hebben het Europese keurmerk NEN-EN 14604. Hierdoor weet je zeker dat het product voldoet aan de technische eisen voor rookmelders in woningen. De rookmelders in ons assortiment hebben dit NEN-EN 14604 keurmerk. Dat betekent dat deze melders voldoen aan de hoge Europese kwaliteitseisen met betrekking tot productinformatie, duurzaamheid, onderhoud en milieuaspecten.

  • Wanneer is koolmonoxide gevaarlijk?

    Koolmonoxide wordt gemeten in ppm (parts per million). Als er tussen de zestig en negentig minuten 50 ppm koolmonoxide in de lucht is, moet het alarm van een melder volgens de Europese norm (EN5029) afgaan. Er kunnen zich echter al gezondheidsklachten vormen vanaf 10 ppm. Daarom is het sterk aanbevolen om ook een koolmonoxidemelder op te hangen.