Compressoren advies

Verf advies

Alles over compressoren

Een compressor is een machine die lucht of een gas samenperst en deze onder hoge druk naar een aangesloten apparaat voert, zoals een verfspuit of een pneumatische tacker. Er zijn verschillende soorten compressoren, zoals zuigercompressoren en schroefcompressoren. En heb je voor jouw klus een olievrije of juist oliegesmeerde compressor nodig?

Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Zo kun je voor verfspuiten beter een olievrije compressor gebruiken, terwijl je voor een zwaardere klus beter een oliegesmeerde compressor kunt gebruiken. Wij leggen je uit welke compressor je kunt gebruiken voor jouw klus.

Soorten compressoren

muur- en plafondverf
Olievrije compressoren
Oliegesmeerde compressoren

Pro tips

Welke accessoires heb je nodig voor welke klus?

Bij het gebruik van een compressor heb je altijd een luchtslang nodig. Deze sluit je aan op je apparaat waarmee je wilt werken. Ook heb je aparte manometers, oftewel drukregelaars, die je aan kunt sluiten op de compressor. De meeste compressoren hebben een ingebouwde manometer.


Om je luchtgereedschap aan te sluiten op je compressor, heb je een insteeknippel nodig. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Kijk daarom goed in de handleiding van je compressor om te weten welke maat je nodig hebt.

Welke compressor gebruik ik voor een tacker?

De meeste tackers doen hun werk met een luchtdruk tussen 7 en 10 bar. High pressure tackers werken met 22 tot zelfs 34 bar. Houd hier rekening mee wanneer je uitzoekt welke compressor je gaat kopen. De tank zou voor professionals tussen de 30 en 50 of meer liter moeten zijn.

Welke compressor heb ik nodig voor een verfspuit?

De meest geschikte compressor voor een verfspuit heeft een werkdruk van minimaal 5 bar. Deze is in staat om ervoor te zorgen dat de verflaag die je aanbrengt gelijkmatig is en zo vermijd je lelijke vlekken.


Het drukvat van een compressor voor een verfspuit moet minimaal 25 liter inhoud hebben. Dat is omdat de verf gelijkmatig verneveld moet kunnen worden. Bij verfspuiten is het ook belangrijk of de compressor olievrij of niet olievrij is. Voor professioneel verfspuiten is het beter om te kiezen voor een olievrije compressor. Zo kunnen er geen oliedeeltjes vermengd raken met de verf.

Welke compressor heb ik nodig voor een slagmoersleutel?

In de eerste plaats moet je weten wat het vermogen van de slagmoersleutel is, want dit kan nogal verschillen per slagmoersleutel. Zo is 250Nm voldoende om de meeste bouten en moeren los en vast te draaien. Gebruik je de sleutel voor zware klussen, dan loopt het vermogen al gauw op tot haast 4.000Nm. Deze kunnen tot 700 liter per minuut verbruiken.


Hoe zwaarder de klussen die je uitvoert, hoe hoger het vermogen van de compressor moet zijn. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je een compressor uitkiest die meer aankan. Een voorbeeld: wanneer je slagmoersleutel op 8 bar werkt, kies dan een compressor op 10 bar. Zo kan je de luchtdruk verlagen en hoeft de compressor niet constant op maximum vermogen te werken.Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen compressoren met één en twee cilinders?

  Er zijn compressoren verkrijgbaar met één cilinder en met twee cilinders. De compressoren met een dubbele cilinder pompen de lucht sneller in het drukvat. Hierdoor zit de tank over het algemeen sneller vol dan een compressor met één cilinder.

 • Hoeveel liter moet de compressortank hebben voor mijn klus?

  In principe geldt de regel: hoe groter de tank is, hoe langer je bezig kunt zijn met je klus. De meest gangbare inhoudsmaten zijn 6L, 24L en 50L. Wanneer je met een lichte, korte klus bezig bent, kun je het beste kiezen voor een 6L of 24L.

  Ga je met zwaar materiaal werken of gaat de compressor voor langere tijd aan staan? Kies dan voor een grotere tank. Zo is een 6L tank al snel leeg als je de hele dag met een pneumatische tacker bezig bent.

 • Wat is drukval en hoe kan ik het voorkomen of stoppen?

  Drukverlies in een compressor ontstaat wanneer er lucht ontsnapt op een bepaald punt. De meest voorkomende punten waar dit voor kan komen, is bij de koppelingen op de luchtslang en bij de koppeling met het apparaat. Een compressor moet harder werken naarmate de druk verder daalt. Drukval kun je nooit helemaal voorkomen, maar wel tot een minimum beperken.

  Drukval kun je voorkomen door alles goed en stevig aan te sluiten. Ook kan een hoog aantal bochten in de aanvoer zorgen voor drukverlies. Dit komt door de hoge hoeveelheid wrijving die de samengeperste lucht creëert. Probeer daarom zo veel mogelijk rechte stukken in de aanvoer te hebben.

 • Wat is een stille compressor?

  Werk je in een omgeving waar veel lawaai niet wenselijk is? Dan is een zogeheten silent compressor de oplossing. Deze heeft een lager toerental en is voorzien van geluidsisolatie en een extra behuizing om de motor heen.

 • Wat is het verschil tussen olievrije en oliegesmeerde compressoren?

  Olievrije compressoren hebben als voordeel dat er geen olie uitgeblazen wordt en dat deze machines onderhoudsvriendelijk zijn. Oliegesmeerde compressoren zijn daarentegen stiller en meestal duurzamer, maar hebben wel speciale compressorolie nodig om te kunnen werken.