Dompelpomp advies

Dompelpomp advies

Alles over dompelpompen

Een dompelpomp is een waterpomp die wordt gebruikt om water weg te pompen voor verschillende situaties. Je kan een dompelpomp bijvoorbeeld gebruiken om water uit een sloot te halen om je tuin mee te sproeien, voor het leegpompen van een ondergelopen kelder of voor zwembadonderhoud.

De pomp zet je (gedeeltelijk) onder water, waarna het water via een aanzuigrooster omhoog wordt gepompt. Hierna gaat het via de behuizing naar de persaansluiting, waar het water via een afvoerslang wordt weggepompt.

Er zijn in principe twee soorten dompelpompen:

De schoonwaterpomp
Dit type pompt regenwater weg en is niet geschikt voor het wegzuigen van water waar vuil in zit.

De vuilwaterpomp
Dit type pomp is geschikt voor het pompen van water dat vervuild is met bijvoorbeeld zand, grond of ander sediment. Wees niet bang om de pomp helemaal onder water te zetten, dat kan. Hij koelt zichzelf namelijk met het water dat het wegpompt.

Toepassingen van de dompelpomp

Slootwater pompen
Zwembadwater pompen
Kelder leegpompen
Bouwplaats leegpompen

Pro tips

Vlakzuiger

Een vlakzuiger kan niet te veel vuil in één keer aan. Zet daarom de pomp op een tegel of een steen zodat het zuiggedeelte niet direct contact maakt met de vuile ondergrond.Nooit droog pompen

Laat een dompelpomp nooit drooglopen, oftewel zonder water laten werken. Dit kan de motor en de mechanische afdichting namelijk flink beschadigen. Er zijn maar een paar specifieke pompen die de laatste druppels weg kunnen pompen, maar dat is vaak niet aan te raden. Gebruik daarom liever een dweil of doek voor het laatste laagje water.


Aansluiting

De meeste dompelpompen kunnen direct worden aangesloten op de tuinslang. Deze hebben vaak een universele diameter van 25 of 38 millimeter. De aansluiting sluit je vervolgens af met een slangklem.


De dompelpompen van Kärcher en Stanley hebben bijvoorbeeld een G1 (¼ inch) aansluiting, wat betekent dat ze op de meeste reguliere tuinslangen aangesloten kunnen worden.


Bouwslangen zijn een goede keuze als je op een bouwplaats werkt. Deze zijn stevig en robuust en kunnen daardoor voor langere tijd onder druk water verpompen. Sluit de bouwslang altijd af met een slangklem.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer heb ik een dompelpomp nodig voor schoon water en wanneer voor vuil water?

  Met schoon water wordt water bedoeld dat er weinig tot geen deeltjes zoals zand en modder in zitten. Denk aan water in je regenton of zwembadwater. Iedere dompelpomp is hiervoor geschikt.

  Met vuilwater wordt water bedoeld waar deeltjes zoals zand, modder of steentjes in zitten. De waaier aan de onderkant maakt deze deeltjes kleiner zodat ze meegezogen kunnen worden door de pomp. Let goed op voor welk type water jouw dompelpomp geschikt is.

 • Hoe werkt een vlotterschakelaar?

  Een vlotter is aangesloten op de dompelpomp. De vlotter drijft mee op het water. Je kan de vlotter hierdoor zo instellen dat het de pomp inschakelt wanneer het water een bepaalde hoogte bereikt, en ook wanneer het zichzelf uitschakelt wanneer het water weer laag genoeg staat.

 • Kan ik een dompelpomp ook gebruiken in zout water?

  Om zout water te pompen heb je een speciale dompelpomp nodig. De meeste dompelpompen zijn niet geschikt om zout water weg te pompen. Kijk daarom goed of de pomp die je op het oog hebt geschikt is voor zout water.

 • Hoe ontlucht ik een dompelpomp?

  Een dompelpomp kan geen water pompen zolang er lucht in de behuizing zit. Laat daarom de lucht uit het pomphuis ontsnappen door de pomp onder water te kantelen. Hierdoor maakt lucht plaats voor water en kan je gaan beginnen met pompen.

 • Wat betekent de opvoerhoogte van een dompelpomp?

  De opvoerhoogte betekent tot aan welke hoogte de pomp de kracht heeft om het water omhoog te pompen. Een opvoerhoogte van 5 meter betekent dat de dompelpomp de kracht heeft om tot 5 meter hoog het water weg te pompen via de afvoerbuis.