Binnenverf advies

Verf advies

Alles voor jouw binnenverf klus

De juiste verf maakt jouw huis compleet. Dan wil je natuurlijk wel de juiste soort op je muren of meubel hebben. Gebruik je structuurverf, muurverf of een beits? En welke kwast of roller gebruik je? Met alle opties die er zijn kan het nog best lastig zijn om die keuze te maken.

Je keuze hangt voornamelijk af van de soort muur die je hebt. Elke muur heeft zijn eigen soort verf én de juiste kwast of roller nodig. Ook kan het zijn dat je eerst nog een voorstrijk moet gebruiken voordat je gaat verven. En welke soort houtlak heb je nodig voor je meubels? Wij hebben het allemaal voor jou op een rijtje gezet.

Soorten verf

muur- en plafondverf
Voorstrijk
Lakverf
Schimmelbestendige verf
Grondverf en primers
Beits

Pro tips

Afdekken vloer en meubels

Voordat je begint met verven in je huis, is het handig om alles wat je niet wilt verven af te dekken, zoals je vloer en meubels. Dat kan nog een heel gedoe zijn. Gelukkig bestaan er allerlei handige beschermfolies die beschermen tegen verf, krassen, chemische stoffen en zwaar materiaal.


Zo heb je bijvoorbeeld de Perfect Cover tapijtbescherming. Deze waterdichte folie heeft een zelfklevende laag aan de buitenkanten, speciaal ontwikkeld voor tapijten en vloerbedekking. Zo heb je geen tape nodig om de stukken aan elkaar te bevestigen, zoals bij stucloper.


Speciaal voor vochtige ruimtes en (keramieken) tegels, heb je de Perfect Cover Damp-open. Deze folie laat vocht door aan de onderkant, maar houdt vloeistoffen tegen die door willen dringen naar de ondergrond.

Zo houd je verf langer goed

Verf kun je het beste bewaren in een ruimte zonder direct zonlicht met een constante temperatuur, zoals een kelder of een garage. Sluit de verfemmer eerst strak af met plastic folie. Zo voorkom je dat lucht en stof de verf doen bederven. Doe het deksel er weer op en schrijf de datum op de emmer. Dan weet je precies wanneer je de verf voor het laatst hebt gebruikt.


Ook kan het helpen om kleine hoeveelheden verf over te gieten in een kleiner blik. Zo kan er minder lucht tussen de verf komen, waardoor het langer goed blijft. Gemiddeld is verf na opening ongeveer 2 jaar houdbaar.

Hoeveel verf is er nodig voor mijn klus?

Hoeveel verf je nodig hebt is afhankelijk van het aantal vierkante meters in de ruimte en hoeveel lagen je nodig hebt. Het aantal vierkante meters bereken je door de lengte keer de breedte van het te verven oppervlak te doen.


Let er goed op dat elke soort verf een ander aantal vierkante meters dekt. Zo doe je met een 1 liter blik muurverf gemiddeld 7 à 8 vierkante meter, waar je met 1 liter voorstrijk 5 à 6 vierkante meter kan bedekken. Op vrijwel elk verfblik staat hoeveel vierkante meter je kan bedekken met één laag.

Wil je deuren gaan lakken? Een standaard deur zonder glas bestaat uit ongeveer 4 vierkante meter, dat is de voor- en achterkant bij elkaar.. Elke zijde beslaat ongeveer 2 vierkante meter.

Zo bewaar je gebruikte kwasten

Als je een kwast de volgende dag weer nodig hebt, dompel je de kwast goed onder in de verf. Daarna wikkel je de kwast in huishoudfolie of aluminiumfolie. Leg de kwast in een donkere en koele ruimte, zoals je koelkast. Zo droogt de kwast niet uit en kan je hem de volgende dag weer snel gebruiken.


Als je een kwast een tijd niet gaat gebruiken, kan je de kwast bewaren in een zogenoemde kwastinette. Dit is een pot gevuld met bijvoorbeeld sla- of lijnolie, waar de kwast in kan hangen. Zorg ervoor dat de haren van de kwast de bodem niet raken, zodat de verfresten er makkelijk vanaf kunnen druipen. De olie zorgt ervoor dat de haren langer soepel blijven over een langere periode. Ga je weer aan de slag na een aantal weken? Haal dan eerst de olie er af met een oude, schone doek en maak het schoon met water.Veelgestelde vragen

 • In welke volgorde kan ik het beste verven?

  Maak de muren eerst schoon met ammoniakwater (1 deel ammoniak op 9 delen water). Ook bestaan er speciale ontvetters zoals die van De Parel en St. Marc. Begin daarna met het schilderen van je plafond. Als alle gaten zijn opgevuld met een vulmiddel en alles wat je niet wilt verven is afgeplakt, kan je de muren gaan schilderen. Begin met een brede, platte kwast voor de hoeken en randen van de muur. Daarna kan je met een roller gelijkmatig en in banen van boven naar beneden de rest van de muur doen. Houd er voor een tweede laag rekening mee dat een normale muurverf ongeveer 4 uur nodig heeft om te drogen.

  Als je wil gaan lakken moet je het oppervlak ook eerst schoonmaken en ontvetten met ammoniakwater. Hierna kan je pas gaan schuren. Begin niet andersom, anders zorgt het schoonmaakmiddel ervoor dat de lak niet goed hecht op het oppervlak.

 • Kan ik over behang heen verven?

  Sommige soorten behang zijn niet geschikt om te verven vanwege speciale stoffen die in het papier zitten om het soepel te houden. Om dit te testen, is het verstandig om het op een klein stukje behang te testen voordat je alles gaat verven. Als de muur plakkerig wordt, zal je het behang eraf moeten halen. Bij vlies- en glasweefselbehang hoef je geen test uit te voeren, omdat deze speciaal zijn gemaakt om er overheen te schilderen.

 • Kies ik voor matte, zijdeglans of hoogglans lak?

  Elke glansgraad heeft zijn eigen voor- en nadelen. Matte lak heeft een rustige uitstraling en wordt vaak gebruikt bij salontafels en houten meubels. Matte lak heeft geen tot weinig glans. Het nadeel is dat je op deze lak sneller vegen en vingerafdrukken ziet dan bij zijde- of hoogglans. Zijdeglans heeft een gemiddelde glans en heeft een wat warmere uitstraling. Echter zullen oneffenheden sneller opvallen dan bij matte lak. Hoogglans is heel glad en zorgt ervoor dat het juist meer naar voren komt

 • Hoe voorkom ik strepen bij muur- en lakverf?

  Als eerste kijk je naar de temperatuur in de ruimte. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 20 graden. Kies daarna de juiste verfrollers en kwasten. Bij verf op waterbasis kun je het beste een roller of kwast met synthetisch haar gebruiken, waar je bij verf op terpentinebasis het beste natuurlijk haar kunt gebruiken. Verf met je sterke hand in banen van boven naar beneden en zet niet te veel druk op de roller, anders komen er luchtbelletjes in de verf.

 • Hoeveel lagen verf moet ik aanbrengen?

  Dit is afhankelijk van meerdere factoren: de kleur van de verf, de kleur van de ondergrond, de kwaliteit van de muurverf en de zuiging van de ondergrond. Meestal breng je twee lagen verf aan op het oppervlak, maar dat is afhankelijk van meerdere onderdelen. Je hebt bijvoorbeeld meer lagen nodig als de verf een heel andere kleur heeft dan de kleur van de muur, zeker als er al een verflaag op zit. Ook de kwaliteit van de verf is belangrijk voor de dekking. De verf van Bridex is bijvoorbeeld van goede kwaliteit en zeer goed dekkend.

 • Kan ik verf nog verdunnen?

  De meeste verven zijn gebruiksklaar en hoef je niet te verdunnen. Als je toch verf wilt verdunnen, let er dan op of de verf op water- of terpentinebasis is. Als je verf op waterbasis hebt moet je het verdunnen met water, bij verf op terpentinebasis gebruik je terpentine. Gebruik je een verfspuit? Dan moet je bij standaard muurverf de verf verdunnen met 10% tot maximaal 15% water.

 • Wanneer gebruik ik lak op waterbasis en wanneer lak op terpentinebasis?

  Lak op waterbasis is alleen voor binnen te gebruiken. Lak op terpentinebasis is normaal gesproken alleen voor buitengebruik, maar kan ook voor binnen gebruikt worden. Het nadeel hiervan is dat witte en lichte oppervlakken na verloop van tijd een gele kleur krijgen zolang er niet voldoende dag/zonlicht op schijnt. Ook heeft terpentinelak een sterke geur en is het slechter voor het milieu dan lak op waterbasis.

  Let erop dat professionele schilders geen verf op terpentinebasis mogen gebruiken voor binnen. Als zij dagelijks met deze verf zouden werken, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Als je het als consument zelf gaat doen, kan het geen kwaad, omdat je er niet dagelijks aan blootgesteld wordt.